KOIRA MUKANA FYSIOTERAPIASSA

Tämä blogi-kirjoitus kertoo käytännön toiminnasta ja kokemuksista koiran mukana olosta fysioterapiahetkissä. Pohdinta perustuu omiin havainnointiini koiran läsnäolon vaikutuksesta kuntoutujan motivaatioon tehdä harjoituksia.

Minulle tuli Coton de Tulear -tyttöpentu tänä syksynä, ja koira on ollut mukana pääasiassa hoivakotikäynneillä ikäihmisten kuntoutuksissa. Koirani nimi on Nala, ja se on iloinen, reipas ja ihmisistä kiinnostunut seurakoira. Pienestä pennusta asti se on saanut tottua erilaisiin ihmisiin sekä apuvälineisiin kuten pyörätuoleihin ja rollaattoreihin. Kun koira saa pienestä pitäen kokemusta erilaisista ympäristöistä, se ei myöhemmin arkaile niitä.

Nala-koiran tehtävänä fysioterapiassa on ollut pitää seuraa, tuoda iloa, virkistää mieltä sekä motivoida tekemään harjoituksia. Polkulaitteella polkeminen menee kuin itsestään, kun vastapäätä seurailee pieni pentu. Koiran läsnäolo lisää hymyä huulille ja tuo piristystä päivään. Muistisairailla kuntoutujilla olen huomannut erityisesti koiran lisäävän henkistä läsnäoloa ja ehkäpä myös enemmän puhetta fysioterapiatuokiossa. Koira on hyvä keskustelun herättäjä ja koiraa rapsuttaessa myös muistot palaavat mieleen. Olen huomannut myös, että kuntoutujat jaksavat jumpata reippaasti ja tulevat mielellään fysioterapiaan, kun koira on mukana.

Tällä hetkellä Nala-koira on ollut vain ”seuraneitinä” terapiahetkissä, mutta tulevaisuudessa haaveilen koira-avusteisen toiminnan ja koira-avusteisen terapia-koulutusten käymistä, jotta osaisimme koirani kanssa tiiminä vielä tavoitteellisemmin tukea kuntoutujan toimintakykyä.

Eläinavusteinen työ on lisääntymässä. Eläinten merkitys on noteerattu kuntoutujien fyysisessä, psyykkisessä ja sosiaalisessa kuntoutumisessa, ja siksi katson, että omaa fysioterapiatyötäni on kannattavaa kehittää myös siihen suuntaan.

Onko sinulla eläinrakas lähiomainen, joka tarvitsisi säännöllistä kuntoutusta toimintakyvyn ylläpysymiseksi? Autan fysioterapian keinoin vahvistamaan lihaskuntoa ja ylläpitämään toimintakykyä. Nala-koira tulee myös mielellään mukaan iloa tuomaan. Ota yhteyttä lähettämällä sähköpostiviestiä info@elinanfysiokunto.fi tai soita numeroon 0413181916, niin jutellaan ja katsotaan, voisinko olla sopiva fysioterapeutti lähiomaisellesi.